Back to the Roots.

Sports cars Reinvented.

Eind jaren ’90 had Porsche een compleet nieuw model op de planning staan: de Cayenne. Omdat er in Stuttgart niet voldoende productiecapaciteit was, bouwde Porsche een hypermoderne fabriek in Leipzig.

Leipzig Beeld 1

Leipzig

Direct na de opening van de fabriek in 2002 rolde de eerste Cayenne van de band. Het design van deze auto was van de hand van de Nederlandse ontwerper Harm Lagaaij, destijds de hoofdontwerper van Porsche. Om nieuwe modellen te kunnen bouwen is de fabriek in Leipzig diverse malen uitgebreid. De meest recente uitbreiding van het complex was gericht op het mogelijk maken van de productie van de volledig elektrisch aangedreven Macan. Op dit moment worden in Leipzig modellen met drie verschillende aandrijflijnen geproduceerd: verbrandingsmotor, hybride en volledig elektrisch. Ook daarmee is het met recht de plek waar Porsche de sportwagen opnieuw uitvindt.

Leipzig Beeld 2

Een uniek circuit

Bij de fabriek in Leipzig beschikt Porsche over een eigen circuit. Deze is 3,7 kilometer lang en de inspiratie voor de layout komt van iconische bochten van circuits als Monza, Suzuka en de Nürburgring. Ook is er een uitdagend off-road parcours. Vanuit het Porsche Experience Center in het opvallende, diamantvormige gebouw is het circuit perfect te overzien.

PL18 MODOX0105 low
Leipzig Beeld 3
Leipzig Beeld 4
Niemand dacht dat het kon, maar Porsche bouwde hem. De Cayenne, een ruime SUV die altijd, op het circuit en off-road, maximale dynamiek laat zien.

De sportwagen opnieuw uitgevonden

De Cayenne verscheen in 2002 en was de eerste Porsche SUV: een vijfzitter die zowel op de weg als off-road indrukwekkend presteert. Met de Cayenne konden voor het eerst vijf inzittenden het Porsche gevoel ervaren. In 2003 verraste Porsche opnieuw met een sportwagen die nieuwe maatstaven zette: de Carrera GT met een 10-cilinder motor, die oorspronkelijk in het geheim was ontwikkeld voor de Formule 1. 

Al sinds de 356 droomde Porsche ook van een combinatie van een sportwagen en een limousine. In 2009 kwam in Leipzig de eerste Panamera van de band. Daarmee kwam ook deze droom in vervulling. De nieuwste generatie van de Panamera werd eind 2023 geïntroduceerd. De Panamera wordt vandaag de dag nog steeds in Leipzig gebouwd.

De tweede SUV binnen het Porsche gamma is de Macan. Porsche breidde in Leipzig fors uit om de productie mogelijk te maken. De dynamische, compacte SUV kwam in 2013 op de markt. De eerste volledig elektrische Macan is begin 2024 aangekondigd en wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd. Het is de eerste elektrisch aangedreven SUV van het merk en de tweede volledig elektrische Porsche.

Beleef Leipzig en laat je onderdompelen in de wereld van Porsche. Bezoek de prachtige expositie in het Porsche Experience Center. Om uw bezoek compleet te maken is het mogelijk een tour door de fabriek of een rijtraining te boeken. Deze dient u wel vooraf te boeken via porsche-leipzig.com.

Leipzig Beeld 5
Naar overzicht
Routes downloaden